Church flyer - crkveni listić

   


 Godina: IX                         9. V. 2021.                                  Broj: 383


Draga braćo i sestre,

iskustva vjernika mogu nam pomoći da rastemo u našoj vjeri i duhovno napredujemo.  

 Vjernica koja je željela ostati anonimna, podijelila je s nama fotografiju Bogorodice čiji se lik formirao u ognjenoj plazmi na gorućem panju. Svetačke nas slike usmjeravaju na dublje iskustvo naše vjere - ne štujemo slike nego one koje te slike predstavljaju. Neka i ova nesvakidašnja fotografija pridonose našem rastu u vjeri. 

Također, izuzetno iskustvo našega đakona Stjepana Murgića neka nas ponese u vjeri prema onim sferama u koje smo zagledani očima duha. Evo njegova svjedočanstva.

 

ISKUSTVO ISUSOVA UKAZANJA

 Bilo je to u proljeće 2019 godine.

Svoje iskustvo sam pokušao podijeliti s nekolicinom intimnih prijatelja ali sam primijetio kod njih veliku nevjericu, te o tomu nisam više htio govoriti. U svojoj Uskrsnoj čestitki Mons. Leonardo Beg govorio je o svom mističnom iskustvu pa sam se okuražio da mu povjerim svoje vlastito. Ovo pišem na njegov nagovor.

Sjedio sam jedno popodne zavaljen na kauču, gleda televiziju i čekao ženu da dođe s posla. U jednom trenutku iz desnog gornjeg kuta moje sobe počeo je kuljati sivo-bjeličasti oblak i polako prodirati prema meni. Na otprilike dva i pol metra od mene u oblaku se počeo formirati ljudski lik a iza njega u oblaku se čuo veliki žamor, cika i ogromno veselje i radost. Radost slična iskrenoj djetinjoj radosti ali mnogo, mnogo većeg intenziteta. Počeo sam razaznavati Isusov lik koji se polako primicao k meni. Sivo-bjelkasti oblak je ispunio gotovo cijelu sobu. Na udaljenosti od metar, metar i pol Isusov lik je bio vrlo jasan, naličio je liku s Torinskog platna. Vidio sam u oblaku njegovo poprsje od pasa na gore. Iz oblaka se polako pojavljivala njegova ruka i približavala prema meni. Ispruženim kažiprstom dodirnuo mi je srce. Osjetio sam na grudima lagani pritisak, a srce i dvadesetak centimetara oko srca zahvatila je intenzivna toplina. Kao da srce i oko srca gori, ali to nije stvaralo neugodu, naprotiv. Taj osjećaj topline srca i oko srca trajao je sljedećih pet do šest sati.

Isus je polako povukao ruku k sebi i počeo se udaljavati. Lagano je nestajao njegov lik, vulkan radosti iz njegovog lika i na kraju i sam sivo-bjeličasti oblak.

 

Dr. sc. Stjepan Murgić, đakon

Buje, 3. svibnja 2021. 

Obavijesti - Sv. Misa u crkvi sv. Kristofora u 17:00 sati uz pridržavanje opreza vezanog uz COVID-19.

 

 Kršćanski podsjetnik -  Bez Krista sve sve sahne:          

''Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni'' (Iv 10, 15, 4).

 

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Prvo čitanje:  Dj 10, 25-26.34-35.44-48

Drugo čitanje: 1Iv 4, 7-10

Evanđelje: Iv 15, 9-17

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

''Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.''

Riječ Gospodnja

 

Razmišljanje uz Evanđelje - Post illa verba textus

Draga braćo i sestre,

Anthony De Mello u svojoj knjizi Buđenje svijesti između ostaloga donosi priču o čovjeku koji je izumio način za dobivanje vatre. Uzeo je svoje alatke i otišao k plemenu  na dalekom sjeveru gdje je bilo jako hladno. Učio je tamošnje ljude kako mogu zapaliti vatru. Ljude je to jako zanimalo. Pokazao im je kako sve mogu koristiti vatru: za kuhanje, grijanje itd. Bili su mu jako zahvalni što ih je naučio kako mogu zapaliti vatru, međutim, prije nego su stigli izraziti svoju zahvalnost čovjek je nestao. Nisu ga zanimala njihova priznanja i zahvalnost – zanimala ga je samo njihova dobrobit. Otišao je u drugo pleme gdje je opet počeo među ljudima pokazivati svoj izum. I tamo je to ljude jako zanimalo. Njihovi svećenici mislili su da je zanimanje čak i preveliko jer su primijetili da je čovjek počeo privlačiti mase, a oni sami počeli su gubiti na popularnosti, i zato su ga odlučili ubiti. Razapeli su ga. Bojali su se, međutim, da će se sada ljudi okrenuti protiv njih. Ali bili su jako mudri, čak prepredeni. Znate li što su učinili? Dali su napraviti čovjekov portret i stavili su ga na glavni oltar u hramu. Alatke za paljenje vatre stavljene su ispred portreta, a ljude su poučavali kako se trebaju klanjati portretu i alatkama, što su stoljećima revno činili. Štovanje i čašćenje se nastavilo, ali vatre više nisu imali. Gdje je vatra? Gdje je ljubav? Upravo se time bavi duhovnost. Na žalost, mi to najčešće gubimo iz vida, zar ne? Upravo je o tome Isus govorio. Gdje je vatra? Ako čašćenje ne vodi do vatre, ako bogoštovlje ne vodi do ljubavi, ako liturgija ne vodi do jasnijeg opažanja stvarnosti, ako Bog ne vodi u život, od kakve nam je koristi religija osim što uzrokuje još više podjele, još više fanatizma, još više antagonizma? Svijet ne boluje od nedostatka religije kako je obično shvaćamo, nego boluje od nedostatka ljubavi. A ljubav se stvara svjesnošću i nikako drugačije, nikako drugačije. Shvatite kakve zapreke sebi postavljate na putu do ljubavi, slobode, i sreće i zapreke će nestati. Uključite svjetlost svjesnosti i tama će nestati. Štovanje i čašćenje se nastavilo, ali vatre više nisu imali.

Ljubav i svijest dakle, najuže su povezani. Ljubav je vatra Duha, ona sve pokreće, sve stvara, sve drži i sve obnavlja. Bog je ljubav. Ljubav je temelj svega, temelj same srži postojanja – razlog, uvjet i svrha postojanja, egzistencije kao takve po sebi. Mesija nam je to objavio. Tajna života, dakle, samo u ljubavi se krije. Vrlo jednostavno i vrlo moćno. Utjelovljena Riječ Božja, Krist Gospodin, stoga nam kaže: ''Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas!'' Tko više ljubi taj je bliži Bogu, taj je bogolikiji, jer izražava srž Božju, Božju prirodu koja je milosrđe u ljubavi. Iz ljubavi Bog spašava svijet, iz ljubavi se žrtvuje, iz ljubavi nas obnavlja. Ljubav je ključ koji otvara sva vrata jer je ona Bog. Naravno, ovdje govorimo o Božanskoj ljubavi koja je različita od ljudskog devijantnog pogleda na ljubav - ukoliko je devijantan. Možemo ići na Misu, ispovijed, činiti dobra djela itd. a da istovremeno u nutrini gajimo mržnju, nepraštanje, zamjeranje. Ako želimo baštiniti blagoslov, trebamo se suočiti sa stvarnim stanjem svoga srca i riješiti se tereta kojeg nosimo. Moramo obnoviti svoju vjeru. Ne smijemo se bojati, ne smijemo očajavati, ne smijemo sumnjati u Božju pobjedu. Nebo je uz vjerne! Duhovni anđeoski svijet nas okružuje i pomaže nam! Ali samo ljubav može pokrenuti te dimenzije, samo ona može aktivirati blagoslov – ona je temelj svega, sveukupne konstrukcije koja se na njoj gradi. Ljubav je Stijena – Krist Gospodin. Razmišljajmo o misteriju Ljubavi: utjelovljene, rođene, pastirske, mučene i ubijene, uskrsle i uzašle – Proslavljene Ljubavi. Ona nas grli, prihvaća, oprašta nam i poziva da ju slijedimo. 

 


----------------------------------------
Pomolimo se: 
Spomeni se, Gospodine, Crkve svoje, da je braniš od svakoga zla, i usavrši je u svojoj ljubavi. I saberi od četiri vjetra nju, posvećenu u kraljevstvu svome koje si joj pripravio; jer tvoja je moć i slava u Vijeke. Neka dođe milost i prođe ovaj svijet! Hosana Bogu Davidovu! Ako je tko svet, neka pristupi; ako tko nije svet, neka se pokaje! Maranatha, amen. 
(Iz staroga spisa nazvanog Nauk dvanaest apostola)

MARANATHA -