Listić ''Dominisiana''


 Ecclesia Vetero-Catholica Orthodoxa

MEĐUNARODNA UNIJA NARODNIH STARO-KATOLIČKIH CRKAVA

~ PROVINCIJA SV. KRISTOFORA ~
M I N I S I A N A


Godina: V                                       23.   IV   2017                                              Broj: 173


Draga braćo i sestre,
postoje ljudi koji ne podnose svjetlo, jer su sami iznutra mračni. Neki se nastoje uzvisiti potpuno uništavajući druge, sasvim bezosjećajno. Kad se takvi nađu u crkvenim institucijama, oni ne razumiju što znači stopiti se s Svetim Duhom – oni u to naprosto ne vjeruju. A stopiti se sa Svetim Duhom moguće je onima koji su nadišli svoj ego (svoju identifikaciju i uskogrudnost).
Često vidimo kako po crkvama razni ''molitelji'' stvore ''pozu moljenja'' pri čemu lagano izobliče lice i slično. Međutim, tražiti Boga ne znači izobličavati lice. Upravo suprotno, susret s Bogom pogreb je svih žalosti. Nikada ne paradirajmo sa svojom unutarnjom molitvom. Čovjek koji je spoznao samog sebe, za sobom ostavlja stepenice istinske molitve.
OBAVIJESTI
Sv. Misa u crkvi sv. Kristofora u 17,00 sati
Sv. ispovijed - 30 min prije sv. Mise.


KRŠĆANSKI PODSJETNIK – Bez Svetoga Duha ništa ne nastaje, ništa se ne obnavlja i ništa se ne dovršava:

" To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im  '' (Iv 20,22-23).


DRUGA NEDJELJA PO VAZMU
Prvo čitanje: Dj 2, 42-47
Drugo čitanje: 1Pt 1, 3-9
Evanđelje: Iv 20, 19-31


Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: ''Mir vama!'' To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: ''Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.'' To rekavši, dahne u njih i kaže im: ''Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.'' Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: ''Vidjeli smo Gospodina!'' On im odvrati: ''Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.'' I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: ''Mir vama!'' Zatim će Tomi: ''Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.'' Odgovori mu Toma: ''Gospodin moj i Bog moj!'' Reče mu Isus: ''Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!'' Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.
Riječ Gospodnja

   
Razmišljanje uz Evanđelje

Draga braćo i sestre! Isusove riječi: ''Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im,''  vrlo mnogo govore o crkvenim službenicima raznih crkava. Vidimo da Isus daje Svetog Duha učenicima, i tek nakon toga oni imaju mogućnost da u ime Božje vrše božanske stvari. Međutim, dar Svetog Duha ne prima se jednostavno po zadobivanju neke crkvene službe ili položaja. Često puta činimo grešku pa smatramo kako netko tko u crkvi ima viši položaj ima više Svetoga Duha. Ali daleko je to od istine i zna biti upravo suprotno. Oholost i bahatost, obavijena naoko pozom svetosti, zatvaraju vrata tom Presvetom gostu s nebeskih visina, te od takvog crkvenog službenika ostaje samo dvonožna egocentrična spodoba kojoj još samo treba izrasti rep, pa da se prebacuje od noge na nogu poput nekog reptila u mantiji s visokim insignijama. Na što to liči ne treba previše zamišljati jer smo se toga mnogo puta nagledali. Draga braćo i sestre, ne zaboravimo nikada: bez Svetoga Duha sve se pretvara u igrokaz i cirkus; i kad nestane publike – nestat će i glumaca. 

MARANATHA -

Molitva za Dominisa
Svemogući vječni Bože, nadbiskup Marko Antun Dominis, uložio je život za jedinstvo Svete Crkve. Nepravedno osuđen i spaljen svoj je mučenički trud platio životom, te ostao do naših dana nepokopan. Molimo te, milošću svojom providi ukop svoga ugodnika, da nakon minulih stoljeća konačno rehabilitiran,  bude i dostojno crkveno sahranjen, na hvalu slave tvoje. Amen.


Izdaje:  Ortodoksna starokatolička provincija sv. Kristofora
E-mail: generalni.vikarijat@gmail.com