Događanja - 2016 / 2017

 Ecclesia Vetero-Catholica Orthodoxa

MEĐUNARODNA UNIJA NARODNIH STARO-KATOLIČKIH CRKAVA

PROVINCIJA SV. KRISTOFORA ~

NEKA OD DOGAĐANJA U  2016 / 2017  GODINI
------------------------------------------------------------------------------USKRSNA PORUKA ARHIBISKUPA 

9.4.2017.

Sretan Uskrs i pravoslavnoj braći koja Uskrsnuće Kristovo slave po julijanskom kalendaru, 
koji se ove godine preklapa s gregorijanskim - 16.04.2017. 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ - ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!ODRŽANA MISA ZADUŠNICA ZA DON IVANA GRUBIŠIĆA 8.4.2017.
Arhibiskup Leonardo održao je sv. Misu zadušnicu za velikog čovjeka koji je napustio ovaj svijet - don Ivana Grubišića - istaknuvši između ostalog da će ono o čemu je don Ivan Govorio i što je pokušavao provesti u djelo tek pokazati svoju utemeljenost i veličinu. Sjeme je zasijano i neka raste blagoslovom Božjim. 


DON RINALDO MUZGA - NOVI DOKTOR ZNANOSTI 

3.4.2017.
Don Rinaldo Muzga obranio je na Hampden State University ME in United States doktorsku diseretaciju ''Crisis of Sinti – Gypsy ethnic Identity'' te stekao naziv doktora znanosti iz područja društvenih znanosti, polja sociologije, grane etnički studiji. Disertaciju će objaviti i Cambridge Scholars Publishers, UK. Mentori dr. sc. Rinalda bili su pored ostalih i najbolji svjetski znalci raznih običaja etnologije, antropologije i migracijskih skupina: prof. dr. sc. Elena Marushiakova i prof. dr. sc.  Veselin Popov, s Bugarskog Sveučilišta. Od srca čestitamo dr. sc. Rinaldu na postignutim rezultatima sa željom plodnih naučnih doprinosa u budućnosti!


ČESTITKE NOVIM BOGOSLOVIMA PROVINCIJE SV. KRISTOFORA   

29.3.2017.
Dragi bogoslovi Ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora po zemljama naše Provincije! Čestitamo vam i želimo sreću, ustrajnost i uspjeh na tom svetom izabranju i putu. Dao Bog da ostvarite duhovni poziv koji se na poseban način pokazuje u primitku svetog reda i poslanju na njivu Božju. Na tom putu čekaju vas i iskušenja, ona su tu da vas jačaju i učvršćuju u vašem pozivu.  Budite ustrajni i ponosni, čvrsti na putu Crkve, da Crkva u vama dobije marljive službenike i poštene ljude koji će znati odgovoriti znakovima vremena, na dobro i rast Kraljevstva Božjega. 

Primite naše iskrene blagoslove, u ime + Oca, i + Sina i + Duha Svetoga!
+ Arhibiskup LEONARDO, Δσποτα PREMINUO DR. DON IVAN GRUBIŠIĆ - VELIKI


19.3.2017.

U nedjelju 19.3.2017. godine preminuo je svećenik dr. don Ivan Grubišić rođ. 1936. godine u Dicimu Donjem. Za rimskokatoličkog svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 1961. u Splitu. Don Ivan bio je uistinu veliki svećenik, promotor reevangelizacijskih sržnih promjena koje je posvjedočio vlastitim svjedočanstvom života zbog čega je postradao čak i od svojih pretpostavljenih. Ostat će zapamćen kao svjetao lik u provođenju smjernica ''za čovjeka'', odnosno ''za čovjeka nadasve''. Kao takav biti će daljnja inspiracija za mnoge. Sada gleda licem u lice Onoga za čiji se nauk kroz život žrtvovao! 

ODRŽANA MISA ZADUŠNICA ZA MARIJU JEŽ ROĐENU VON SENFNER  

18.3.2017.
U subotu 18.3.2017. nadbiskup Beg održao je misu zadušnicu za Mariju Jež rođ. Von Senfner, koja je preminula 6.10.2016. godine u svojoj 89. godini života. Neka joj nebeski Otac bude vječno svjetlo, radost i mir. Njenim najbližim i tugujućim želimo utjehu Duha Svetoga. 

MOLIMO ZA IZBOR NOVOG STAROKATOLIČKOG PATRIJARHA 

16.3.2017.
Starokatolički patrijarh Antonio Raposo 15. VIII. 2016. godine zbog zdravstvenih se razloga povukao sa službe starokatoličkog patrijarha. Od tada traje sede vacante patrijaršijskog trona. Ove godine u desetom mjesecu planiran je izbor novog patrijarha koji će se izabrati između starokatoličkih arhi/biskupa na Saboru međunarodne unije narodnih starokatoličkih crkava. Molimo vjernike da svakodnevno mole s nakanom da nam Sveti Duh providi patrijarha prikladnog za naše vrijeme. 
INFORMATION FOR CLERICS CANDIDATES FROM EU COUNTRIES 

March 12, 2017
All cleric candidates from EU countries who have applied to join to the Old Catholic province of St. Christopher, we kindly ask to be patient. We need some time to check and process the documents of your application.
Thank you for your understanding. OBAVIJEST O SAKRAMENTU ŽENIDBE 

28.2.2017
Osobe koje su sklopile ženidbu u jednoj od crkava, te su se u međuvremenu civilno rastale, ne mogu kod nas sklapati sakramenat ženidbe dok traje postupak o proglašenju nevaljanosti ženidbe. Ukoliko se ne proglasi nevaljanost ženidbe u prethodnoj crkvi (Rimokatolička itd.) neće se moći sklopiti sakrament crkvene ženidbe ni u nas. Zaobilaženje legalnih procedura ne može se uzeti kao valjan razlog prelaska, stoga se zbog takvih razloga prelaz ni ne može ostvariti. UTEMELJEN STAROKATOLIČKI GENERALNI VIKARIJAT SV. KRISTOFORA ZA SLOVENIJU - SVETI KRIŠTOF - ZAVETNIK SKC GENERALNEGA VIKARIATA ZA SLOVENIJO

21.2.2017
Milošću Božjom, dana 21.2.2017. godine starokatolički nadbiskup provincije sv. Kristofora, msgr. Leonardo Beg, izdao je dekret o utemeljenju Starokatoličkog generalnog vikarijata sv. Kristofora za Sloveniju te 22.2.2017. imenovao don Rinalda Muzgu voditeljem kancelarije generalnog vikarijata za Sloveniju. Božje sjeme obnove starokatolicizma koji se postavlja na zdravim temeljima crkvene tradicije i vjernosti svetom Pismu, daje svoga ploda. Neka Svemogući i dalje svojim blagoslovom prati rast i razvoj Crkve Kristove. SUSRET NADBISKUPA S BOGOSLOVNIM KANDIDATIMA   

12.2.2017
U nedjelju 12.2. nadbiskup se u Senju susreo sa petoricom zainteresiranih kandidata za svete redove. Istaknuo je da ostvarenje svetog reda predstavlja sveti cilj svakog kandidata koji osjeti Božji poziv, te da taj cilj pretpostavlja žrtvu, odricanje i ustrajnost, bilo da se radi o studiju teoloških i filozofskih predmeta koji su potrebiti za ostvarenje ovog poziva, bilo da se radi o potrebi svakodnevnog svjedočenja Božje nazočnosti u ovom svijetu. Istaknuo je: ''Kušnje i dvojbe koje će se pojavljivati u vašim životima, sastavni su dio svakog života, kao putovanje pojedinca u ovom svijetu prema svojoj konačnoj domovini na nebesima. To se putovanje događa u putujućoj Crkvi Kristovoj, po kojoj već sada imamo udjela i u nebeskoj Crkvi, jer su i ova putujuća (trpeća) Crkva i ona nebeska (proslavljena) zapravo ista Crkva''. MOLIMO ZA NAŠE PROGONITELJE  

10.2.2017
Danas Rimska crkva u Hrvatskoj slavi blagdan ''blaženog'' Alojzija Stepinca, čovjeka koji je bio progonitelj starokatolika te nije učinio ništa da zaustavi progon Starokatoličke crkve u vrijeme Drugog svjetskog rada. Dapače, njegove su riječi bile da je ''Starokatolička crkva trulež na hrvatskom narodu'', a na taj se njegov stav pozvao i rimskokatolički župnik u Rabu, kada je u župnom listiću davao mišljenje o starokatolicizmu. Molimo i za tu našu braću koja se i dalje smatraju ispravnim sljedbenicima Riječi Božje, ne shvaćajući kolika je njihova udaljenost od Evanđelja.


ZA SVEĆENIKA ZAREĐEN DON RINALDO MUZGA 

23.1.2017
Milošću Božjom, dana 21.1.2017. u crkvi sv. Kristofora u Rabu, na sv. Misi ređenja koja je započela u 16 sati, msgr. Beg je za prezbitera zaredio vlč. Rinalda Muzgu. Ovime starokatolički vjernici u Sloveniji i slovenska manjina u Austriji (Koruška) konačno dobivaju dugo očekivanog svećenika. Don Rinaldu želimo obilje uspjeha na njivi Gospodnjoj, u radosti i ustrajnosti unutar provincije sv. Kristofora.
 

IZMJENA TITULARIJA 

18.1.2017
U skladu s novim dekretom o imenovanju nadbiskupom, s danom 18.1.2017. izmjenjen je dosadašnji titularij dosadašnjeg ordinarija u nadbiskupa crkvene provincije sv. Kristofora (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija). 
MSGR. LEONARDO BEG IMENOVAN STAROKATOLIČKIM NADBISKUPOM  


10.1.2017
Dana 10.1.2017. msgr. Leonardu Begu uručen je dekret metropolite Dr. Augustina Bačinskog datiranog 1.12.2016. a u kojem između ostalog stoji: 

 ...Ljubljeni brate, radosni smo da se crkvena provincija pod Vašom crkvenom jurisdikcijom proširila i na okolne zemlje... Stoga Vam svojim metropolitanskim ovlastima dodjeljujem titulu nadbiskupa...

Neka i ova titula koja je plod velikog truda i zalaganja našeg pastira, bude na rast i daljnji razvoj i izgradnju Tijela Kristova koje je Crkva!NEKA JE SRETAN BOŽIĆ SVIMA KOJI GA SLAVE PO JULIJANSKOM KALENDARU
 Mir Božji! Hristos se rodi! Мир Божји, Христос се роди! 

6.1.2017.
Мир Божји, Христос се роди! - Sretan Božić svima koji ga slave po julijanskom kalendaru, 7. siječnja. 
BISKUPOVO BOŽIĆNO PISMO  


24. 12. 2016.

STANJE NAŠEG DRUŠTVA 


21. 12. 2016.
U božićno-novogodišnjoj čestitci, koju je na adresu preuzvišenog Bega poslao uvaženi Prof. Dr. (kojem nećemo spominjati ime), stoje između ostalog riječi koje zorno prikazuju u kakvom stanju društva se nalazimo, s još dubljim pitanjem, kuda to dalje vodi: 

Temeljna zamka i kušnja – napast – našega svijeta je ova: gospodarska moć i tehnička dostignuća postali su nešto fascinantno. To su danas i ovdje POSTALI NADREĐENI ZAKONI SVAKOJ LJUDSKOJ OSOBI, TO JE PREVLAST EKONOMIJE, FINANCIJA, PROFITA I POHLEPE NAD SVAKIM ČOVJEKOM. ZNAJTE – TO JE MARKSIZAM, SAMO NE VIŠE ONAJ KOMUNISTIČKI VEĆ OVAJ, JOŠ GORI I UŽASNIJI, KRVOPIJSKI, KAPITALISTIČKI. I MNOGI OD VODEĆIH NAZIVAJU SE VJERNICIMA, KRŠĆANIMA, PA ČAK I KATOLICIMA. TO JE KVASAC FARIZEJSKI I SADUCEJSKI. SAMO VIŠE NIJE KVASAC VEĆ NABUJALO TIJESTO. Čuvajmo se te napasti koliko god možemo. I u Oče našu molimo – i ne uvedi nas u napast. Nema tu duše, nema tu srca, nema tu osjećaja, nema tu ljudskosti, a o nekom povjerenju u Boga ne može biti niti govora...PRENOSIMO NEKE OD AKTIVNOSTI ''CitizenGO!''

08.12.2016.
Zaustavljeno proglašenje ''Međunarodnog dana sigurnog pobačaja'' - u rujnu ove godine interesne skupine, njih 430, koje promiču pobačaj pri UN-u poslale su zahtjev za proglašenje ''Međunarodnog dana sigurnog pobačaja'' pri UN-u. Srećom, tu rasprava nije završila. Našu peticiju NE proglašenju Međunarodnog dana pobačaja glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu potpisalo je više od 170 000 osoba. U peticiji je sudjelovalo nekoliko govornih područja: engleski, francuski, portugalski, ruski, španjolski i hrvatski. Zahvaljujući potpisima mnogih od vas, zaustavljen je zahtjev za proglašenje „Međunarodnog dana sigurnog pobačaja“ pri UN-u. Donositelji odluka pri UN-u zahvaljujući našoj peticiji znali su da ih očekuje neodobravanje velikog djela građana država članica UN-a uključujući i stanovnike Republike Hrvatske. Ujedinjena obitelj Bodanriu - Norveška socijalna služba (Barnevernet) 16. studenoga prošle godine uzela je svo petero djece bračnom paru Ruthi i Mariusu Bodanriu pod optužbom za kršćansku indoktrinaciju. Socijalna služba je djecu (uključujući i tromjesečnu bebu) razdvojila i smjestila u dvije udomiteljske obitelji, a roditeljima su javili kako su se djeca dobro integrirala te da im roditelji ne nedostaju. Peticija Norveškoj socijalnoj službi: Prestanite s religijskim progonom kršćanskih obitelji prikupila je više od 30 000 potpisa osoba iz cijelog svijetai to je donijelo rezultate! Zahvaljujući međunarodnom pritisku Norveška socijalna služba vratila je djecu obitelji Bodanriu u lipnju 2016. godine.

Prekinut progom kardinala Cañizaresa - tijekom propovijedi kardinal Cañizares iznosio je svoja uvjerenja i dobro poznatu kršćansku doktrinu, potvrđenu i u pobudnici Amoris Laetitia (Radost ljubavi) pape Franje koja upozorava kako je „uznemirujuće“ što se ideologije poput one rodne nameću kao jedina misao. Ove kardinalove izjave pokrenule su napad LGBT lobija i Socijalističke radničke stranke Španjolske koja je na vlasti u Valenciji (Španjolska). Kardinal se suočio s optužbama za poticanje na diskriminaciju i mržnju a prijetila mu je i zatvorska kazna zbog izražavanja nauka Crkve i svojih uvjerenja. Više od 200 000 osoba iz različitih zemalja potpisalo je apel za zaštitu prava na slobodu izražavanja i uvjerenja.Optužbe protiv kardinala Cañizaresa su odbačene. Sudac je odbacio optužbe LGBT aktivista uz obrazloženje da u kradinalovoj propovjedi nije bilo poticanja na mržnju.

Zaustavite širenje mržnje prema vjernicima - travnja 2016. na index.hr-u objavljen je članak pod naslovom: „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“. Članak je bio komentar koji se odnosio na dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog kapucina, u Zagreb. Bio je to jedinstveni događaj koji se uklapao u nedavno završenu Godinu milosrđa i 130. obljetnicu rođenja toga hrvatskog sveca. Naslov članka kao i sadržaj teksta predstavljali su izravnu povredu dostojanstva i ponižavanje građana RH koji su iz vjerskih ili bilo kojih drugih uvjerenja prisustvovali programu održanom prigodom dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb, osobno ili prateći ga putem HRT-a. Osim toga, naslov i sadržaj članka vrijeđali su i omalovažavali moralne osjećaje građana na temelju njihova vjerskog opredjeljenja.
Peticija Zaustavite Indexovo širenje mržnje prema vjernicima! omogućila je slanje 24 000 prigovora na širenje diskriminacije i mržnje na temelju vjerskog opredjeljenja pučkoj pravobraniteljici i Agenciji za elektroničke medije. Prvi put omogućila je velikom broju građana da izraze svoje nezadovoljstvo zbog  širenja mržnje, vrijeđanja ponižavanje građana RH te dvostrukih kriterija hrvatskih institucija.

Potpisi protiv ukidanja invalidnine djeci s down-ovim sindromom - Peticiju Potpisi protiv ukidanja invalidnine djeci s Down-ovim sindromompokrenula je jedna od korisnica CitizenGO stranice. Zahvaljujući ovoj peticijiviše od 54 000 osoba upoznato je kako u hrvatskom zakonodavstvu ne postoji pravilnik po kojem bi dijete s Downovim sindromom dobilo invalidninu. Djeca s Downovim sindromom invalidninu dobivaju prema uredbi koja je jednaka za svu djecu s poteškoćama. Zbog toga za invalidninu nije odlučujuće postojanje dijagnoze, već posljedice oštećenja na funkcioniranje djeteta. Novčana naknada, koju mnoga djeca s Downovim sindromom ne dobivaju, jedan je od načina na koji društvo može poboljšati život osobama s Downovim sindromom. Nadamo se kako ćemo ovom peticijom u budućnosti napraviti i mnogo više od toga: potaknuti konkretne promjene u  dosadašnjem sustavu za brigu o osobama s Downovim sindromom i zapošljavanje većeg broja stručnjaka koji bi omogućio postizanje njihovog punog potencijala u postajanju aktivnim i punopravnim članovima našeg društva.RAST CRKVE KRISTOVE - RINALDO MUZGA PRIMIO SV. RED ĐAKONATA
07.12.2016.  
Milošću Božjom, dana 07.12.2016., u crkvi sv. Kristofora, po rukama biskupa Leonarda, polaganjem ruku i posvetnom molitvom sveti red đakonta primio je Rinaldo Muzga, mag. theol., rođen 12.11.1961. u Jesenicama, Republika Slovenija. Rimokatolički bogoslovni fakultet (studij u Rijeci) završio je 02.10.1989. Doktorand je sociologije na Univerzi u Ljubljani. Đakon Rinaldo svoje će pastoralno poslanje vršiti u Sloveniji, gdje će u suradnji s biskupom izgrađivati daljnji napredak Starokatoličke Crkve Kristove.
Zahvaljujemo Bogu na ovom duhovnom pozivu za rad u njivi Gospodnjoj, na obnovu, spasenje i život duša. OSTAVKA PATRIJARHA RAPOSA, ŠIRENJE CRKVENE PROVINCIJE SV. METODA NA RUSIJU I NAJAVA PREUSTROJA PROVINCIJE U 2017. GODINI

29.11.2016.
U Lisabonu (Mafra-Portugal) je od 23. do 24. 11. 2016. održana konferencija Svjetskog vijeća narodnih (staro)katoličkih crkava, obzirom da je Patrijarh Antonio Raposo 15. VIII. 2016. podnio ostavku na mjesto Patrijarha zbog zdravstvenih razloga. Konferenciju je otvorio i vodio nadbiskup Augustin Bačinsky.
Na konferenciji je bilo riječi o prihvaćanju Evangeličke luteranske crkve A.V. iz Rusije u Svjetsko vijeće narodnih (staro)katoličkih crkava. Naime, biskupi Evangeličke luteranske crkve prihvatili su izjavu vjere te su ređeni sub conditione od strane nadbiskupa Augustina Bačinskog i starokatoličkih biskupa. Naziv crkve nije još moguće promijeniti zbog zakonskih okvira, stoga za sada ostaje naziv Evangelička luteranska crkva iako je riječ zapravo o Starokatoličkoj crkvi Rusije koja je sada postala dijelom crkvene provincije sv. Metoda.
Što se tiče izbora novog Patrijarha, konferencija Svjetskog vijeća narodnih (staro)katoličkih crkava biti će sazvana u Moskvi tijekom 2017. godine kada će se izabrati novog Patrijarha ali i uvesti preustroj crkvene provincije sv. Metoda na više zasebnih crkvenih provincija koje će biti u međusobnoj interkomuniji. 
ĐAKONSKO REĐENJE I NOVE INKARDINACIJE 

28.11.2016.
Plodonosni darovi Svetoga Duha očitovani u novim službenicima na njivi Gospodnjoj,  nenadomjestivi su dar za rast Crkve Kristove. To je pokazatelj plodnosti Crkve koja raste i razvija se na službu Svevišnjem! Pratimo molitvama sva ova osobita događanja na područjima jurisdikcije Starokatoličkog generalnog vikarijata sv. Metoda.ODRŽANA SV. MISA ZADUŠNICA ZA POKOJNOG DON GOJKA KOLOBARIĆA 

13.11.2016.

Biskup dr. Leonardo Beg održao je 13.11.2016. u 17,00 sati, u crkvi sv. Kristofora u Rabu, sv. Misu zadušnicu za pokojnog svećenika Starokatoličkog generalnog vikarijata don Gojka Kolobarića. U propovjedi je između ostalog istaknuo ''kako mu je još pri očima radost Gojkova pogleda koji se zrcalio srećom i ispunjenjem nakon što je zaređen za svećenika, ostvarujući, kako se pokazalo, posljednju veliku želju našega brata...''  Gospodin, Spasitelj i Otkupitelj bio mu vječna nagrada. 
IN MEMORIAM – DON GOJKO KOLOBARIĆ (12. XI. 1952. - 05. XI. 2016.)08.11.2016.
Tužna srca primili smo vijest o iznenadnom preminuću don Gojka Kolobarića, svećenika Starokatoličkog generalnog vikarijata sv. Metoda za Hrvatsku i regiju. Milost je Božja htjela da primi sveti svećenički red dana 11.09.2016., čime je ostvario svoju veliku životnu želju. Sada gleda licem u lice Gospodina kojega je kao svećenik navješćivao i slavio svete sakramente Crkve. Pogrebni obredi i sv. Misa zadušnica obavit će se u skladu s voljom njegove rodbine kojoj izražavamo iskrenu sućut. 
Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila mu. Počivao u miru Božjem. 
SGVSM

OBAVIJEST BRAĆI SVEĆENICIMA I ĐAKONIMA IZ DRUGIH KRŠĆANSKIH DENOMINACIJA  

07.11.2016.
Dragoj braći, svećenicima i đakonima drugih kršćanskih denominacija koji su izrazili svoju želju za priključenje ovom Generalnom vikarijatu ili njegovim sastavnim kanonskim dijelovima, zahvaljujemo na povjerenju. Pri tome podcrtavamo da klerik koji traži kanonski prijem treba, pored ostalih traženih dokumenata, dostaviti i dokument o kanonskom otpustu (ekskardinaciji) i razlogu tog otpusta. Sveti redovi primljeni u Starokatoličkoj, Pravoslavnoj, Grkokatoličkoj i Rimokatoličkoj crkvi uzimaju se za valjane po sebi, dok će za svete redove primljene u ostalim denominacijama biskup Leonardo Beg izvršiti ređenje sub conditione conferantur - reordinatio. Sva ređenja vrše se po Rimskom pontifikalu.
Nota bene -  oni koji su ranije pripadali  zajednicama u kojima je bila dopuštena protubožanska i protucrkvena praksa blagoslova istospolnih parova te dopuštanje abortusa (osim pod uvjetom kada je ugrožen život majke ravnajući se po načelu ordo caritatis)  i ostalih nedopuštenih stvari,  moraju biskupu pisati molbu za oprost, čije je prihvaćanje od strane biskupa preduvjet molbi za inkardinaciju. VIJEST O ĐAKONSKOM I PREZBITERSKOM REĐENJU PRENIJETA I NA RUSKOM PORTALU ''CREDO.RU'' 27.10.2016.
Pastoralne djelatnosti i razvoj Vikarijata rado se prate i prenose. U tom smislu prenijeto je i sveto đakonsko i prezbitersko ređenje na ruskom portalu ''credo.ru''. 

https://www.portal-credo.ru/
https://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=122680MILOSRĐEM BOŽJIM ZAREĐEN JE ILIJA SUBOTIĆ ZA ĐAKONA I BORIVOJE SUBOTIĆ ZA SVEĆENIKA  

22.10.2016.
Milosrđem Svemogućega Boga, dana 22.10. s početkom u 12,00 sati, u kršćanskom centru Dobrog Pastira, na svetoj Misi ređenja, otac biskup Leonardo Beg podijelio je sveti red đakonata Iliji Subotiću i sveti red prezbiterata Dr. Borivoju Subotiću. Bila im plodna sveta služba, obilovali duhom Božje ljubavi na širenju njive Božje. Zahvaljujemo biskupu Dr. Jasminu Miliću što nam je dao sakralni prostor na raspolaganje za podjelu svetih redova i pomogao u organiziranju istog.

PROMOVIRANA KNJIGA ''IZLIJEČENJE ANKSIOZNOSTI I DEPRESIJE VJEROM OSIM LIJEKOVIMA - DUHOVNOST I PSIHIJATRIJA'' 22.10.2016.
Mons. Dr. Leonardo Beg je u subotu 22.10.2016. u 11,00 sati u kršćanskom centru Dobrog Pastira (Osijek)  imao promociju svoje knjige naziva ''Izliječenje depresije i anksioznosti vjerom osim lijekovima - duhovnost i psihijatrija''. Naglasio je kako je u današnje vrijeme pandemija ovih poremećaja te da oni ne štede nikoga. Ubrzani način života i tempo naprosto stvaraju takve stresove/traume koje vrlo često odgovore u vidu ovih poremećaja. Uzdanje u Boga na način koji knjiga sugerira, put je izlaska iz tih poremećaja. Predgovor knjizi napisao je renomirani psihijatar Prof. Dr. Miro Jakovljević a osvrt na knjigu Doc. Dr. Jasmin Milić, biskup P.R.K.C.NAJAVA ĐAKONSKOG I SVEĆENIČKOG REĐENJA 

17.10.2016.
Milošću Božjom, u Osijeku će u subotu 22.10.2016. godine s početkom u 12,00 sati započeti sv. Misa ređenja u kapeli Tvrđe, Franje Markovića 7, gdje će biskup Leonardo podijeliti sveti red đakonata i prezbiterata. 

NOVA KNJIGA MONS. LEONARDA BEGA 

14.10.2016.
Izašla je nova knjiga mons. Leonarda Bega naziva ''Izliječenje depresije i anksioznosti vjerom osim lijekovima - duhovnost i psihijatrija''. Promocija knjige održati će se u Osijeku u subotu 22.10.2016. u 11,00 sati na Teološkom učilištu ''Mihael Starin'', Franje Markovića 7. IN MEMORIAM - MARIJA JEŽ ROĐENA VON SENFNER08.10.2016.
Pokoj vječni daruj joj Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila joj. Počivala u miru Božjem! Sv. Misu zadušnicu održao je i Msgr. Beg u crkvi sv. Kristofora u Rabu.
ODRŽAN KONZULTORIJ STAROKATOLIČKOG GENERALNOG VIKARIJATA

07.10.2016.
Konzultorij Starokatoličkog generalnog Vikarijata, na svojem je izvanrednom sastanku održanom 06.10.2016. u Rabu (djelomice i preko video linka) raspravljao o dvije točke dnevnog reda:
- O eventualnoj posudbi nekih starokatoličkih klerika na godinu dana rimskokatoličkom biskupu germanskog govornog područja, zbog njegove velike potrebitosti uslijed znatnog nedostatka svećenstva. O tome će se u daljnjem razdoblju još razgovarati;
- O neukusnom tonu jednog rimskokatoličkog svećenika (kapelana Njegove Svetosti) prema starokatolicizmu. Isti disonantan ton taj je svećenik i ranije koristio, a zbog ponavljanja svojih verbalnih eskapada zamoljen je njegov matični Ordinarijat da se pokuša djelovati na zaustavljanje takvih neevanđeoskih i nehumanih aktivnosti. 
VLČ. GOJKO KOLOBARIĆ ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA 

12.09.2016.
Milošću Božjom, u nedjelju 11. IX 2016., nakon perioda prokušanosti, u crkvi sv. Kristofora u Rabu, biskup Leonardo Beg na sv. Misi ređenja koja je započela u 16,00 sati, za prezbitera je zaredio đakona Gojka Kolobarića, rođenog  12. XI 1952. u Kočerinu od oca Ante Kolobarića i majke Blagice, r. Kvesić. Bio je đakon kotorske biskupije, zaređen na o. Gospe od Škrpjela 15. VIII  1984. od mons. Ive Gugića. Veliki dio života proveo je kao gimnazijski profesor njemačkog jezika i religije u Austriji.  Neka Svemogući Bog - čiji je poziv čitavog života osjećao – bude vazda vidljiv po djelovanju velečasnog Gojka, na spasenje duša i rast Svete Crkve. ''Velečasni Gojko, budi ponosan na ono što jesi, budi ponosan što si postao svećenikom, budi ponosan na sve dobro koje će duše po tebi primiti na njivi Božjoj'' bile su neke od riječi propovijedi oca biskupa.  Ovime se ostvaruje svećeničko ređenje najavljeno 10. VI 2015. na stranicama ovog Generalnog vikarijata.
ODGOVOR NA NEKE PISMENE UPITE 

31.08.2016.
Glede nekih sličnih pismenih upita, Generalni vikarijat odgovara kako slijedi: Starokatolički generalni vikarijat sv. Metoda obuhvaća jurisdikciju: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija (riječ je dakle o fiksnoj jurisdikciji – izvan tih granica jurisdikciju imaju drugi biskupi). Ta se jurisdikcija vrši prvenstveno preko biskupa ordinarija te supsidijarno preko crkvenih tijela u tim matičnim zemljama. Proces kleričkog priključenja ovom Vikarijatu pretpostavlja završen teološki studij i duhovnu formaciju, zatim davanje pozitivnog mišljenja o kandidatu i na kraju prihvaćanje tog mišljenja od strane biskupa ordinarija. Pitanje biskupskih konsekracija usko je vezano uz život Crkve, što znači da o biskupskoj konsekraciji odlučuje u prvom stupnju Crkva određene zemlje koja na svojoj Sinodi izabire kandidata te šalje molbu za konsekraciju Svetom Sinodu biskupa (metropolitanskom koncilu u Nitri - Slovačka). Tek ukoliko se Sinod biskupa složi može se izvršiti konsekracija. Prije konsekracije se na sv. Misi ređenja čita kanonski dokument o biskupskom izabranju. Prema tome, samo izabranje na razini domaće Crkve ne znači i konsekraciju. Na ovakav se način postiže urednost crkvene jurisdikcije i zdravi život Svete Crkve.NAJAVA SVEĆENIČKOG REĐENJA 

18.08.2016.
U Rabu će dana 11.09.2016. godine s početkom u 16,00 sati započeti sv. Misa ređenja u crkvi sv. Kristofora (gradski lapidarij) gdje će po rukama biskupa Leonarda đakonu biti podjeljen sveti red prezbiterata. 

DRAGI VELEČASNI FRA JACQUES HAMEL, UĐI U RADOST GOSPODARA SVOGA 


27.07.2016.
Jučer, 26.07. dvojica su muškaraca naoružana noževima upali na Svetu Misu u crkvi u Francuskom gradu Saint-Etienne-du-Rouvaray i ubili svećenika prerezavši mu grlo. Kraća talačka kriza zaustavljena je policijskom intervencijom. Izvikujući islamističke parole, kako navode pojedini francuski mediji, dvojica muškaraca upali su u crkvu za vrijeme Svete Mise i uzeli petero talaca. Oca Hamela natjerali su da klekne. ''Htio se braniti a onda se dogodila tragedija. Snimali su se, oko oltara izvodili nešto poput propovijedi, ali na arapskom. Bio je to horor'' ispričala je časna, jedna od pet taoca.  Odgovornost za napad preuzela je samozvana Islamska država. IS je već govorio o obvezi njegovih boraca da napadaju kršćanske crkve, svećenike i mučenike. 
Ovo je prvi takav događaj u Europi: "Pobjeda dolazi samo po milosti višnjeg Allaha i pomoću svih raspoloživih sredstava, od kuhinjskog noža do drugih oštrih predmeta.''
Mjesni nadbiskup, Mons. Dominique Lebrun izrazio je: ''Vapijem Bogu sa svim ljudima dobre volje. Pozvao bih nevjernike da se pridruže tom vapaju.'' Nadbiskup Lebrun vraća se u Francusku sa Svjetskoga dana mladih u Krakovu. ''Ostavljam za sobom na stotine mladih koji su istinska budućnost čovječanstva. Molim ih da ne popuste nasilju te da postanu apostoli civilizacije ljubavi'' – rekao je nadbiskup.

Otac Hamel rođen je 1930 godine. Za svećenika je zaređen 1958. godine a 2008. slavio je zlatni jubilej svećeništva. Župljani njegove župe o njemu imaju samo riječi hvale opisujući ga kao jednostavnu i skromnu osobu. Kad su ga upitali želi li u mirovinu, budući da je na nju imao pravo kad je navršio 75 godina, odgovorio je: ''Jeste li ikad vidjeli umirovljenog svećenika. Radit ću do posljednjeg daha.''

Ovdje se možete upisati u knjigu žalosti, koja će biti predana obitelji i biskupu Normandije u kojoj je fra Hamel bio na službi:

Vjernike pozivamo da se pridruže pozivu biskupske konferencije Francuske na post i molitvu 29.07. za mir u Francuskoj i u svijetu.ČESTITKE NAŠIM BOGOSLOVIMA NA  POLOŽENIM ISPITIMA 

09.07.2016.
Kleričkim kandidatima Starokatoličkog generalnog vikarijata sv. Metoda za Hrvatsku i regiju, koji su u akademskoj godini 2015/2016 uspješno položili ispite na Teološkom učilištu Mihael Starin, od srca čestitamo, želeći im daljnji uspjeh na putu ostvarenja duhovnog poziva. SINOD POLJSKE NARODNE KATOLIČKE CRKVE 

03.06.2016.
Od 18. do 20. 06. održat će se Sinod Poljske narodne katoličke crkve u Varšavi. Na sinodu će okupljeni episkopat također razgovarati o sveukupnoj crkvenoj situaciji diljem starokatoličke crkvene provincije sv. Metoda.OBRANIMO SLOBODU VJERE 

26.05.2016.
Obranimo slobodu vjere #WeAreN2016 International Congress
https://www.youtube.com/watch?v=5_5ElyGMQcY&mkt_tok=eyJpIjoiTmprd09XTm1OVEEwWXpKbCIsInQiOiJtY1pGVGlNaFpmakg0UklSTUZjZ2d6R3JwMk9aaVwvUWRjTUxZNEl6XC85YTBGSEJLQ1NkSmZzSWprcUI2a2JXb05lTDhkUUZoVlVQSXRhQzh1d1hyNmdGUEZlRzhzVXNPdDgwcmgwcHJkVUpZPSJ9
NE MOŽE SE SLUŽITI BOGU NA KRIVI NAČIN 
08.05.2016.
Izražavamo svoje duboko zgražanje nad sumanutom retorikom plasiranom sa propovijedaonice koju je sljedbenik rimskog katolicizma prior dominikanskog samostana o. Luka Prcela za vrijeme propovijedi izrazio glede NDH, napavši predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović zbog njezine izjave da  ''NDH nije bila nezavisna i da je bila zločinačka''. Želimo da svi propovjednici Evanđelja svih Crkava budu dostojni svoje službe i naviještaju riječ Božju a ne političke floskule. Ne može se služiti Paveliću i Isusu Kristu u isto vrijeme. 
STAROKATOLIČKI SVEĆENIK DR. SC. DON IVICA KRIŽ ZAJEDNO S POSLANSTVOM ROTARIJANACA KOD SVETOG OCA


     
       
03.5.2016.
Starokatolički svećenik Dr. sc. don Ivica Križ kao član poslanstva Rotarijanaca iz Hrvatske, posjetio je na općoj izvanrednoj audijenciji Svetog Oca Papu Franju od  28.04. do 1.05.2016. Poslanstvo Rotarijanaca uručilo mu je kip Sv. Franje Asiškog od bronce, akademskog kipara Tomislava Kršnjavija. Velečasni Ivica tom je prilikom uručio Svetom Ocu svoju knjigu te je vodio i određene razgovore s umirovljenim prefektom Kongregacije za biskupe kardinalom Giovanni Battista Re. Ovo je važan korak za daljnje međusobne susrete u Kristovoj ljubavi.

SRETAN  USKRS SVIMA KOJI GA SLAVE PO JULIJANSKOM KALENDARU 

01.5.2016.
Želimo Sretan Uskrs svim pravoslavnim vjernicima koji Uskrsnuće Kristovo slave po julijanskom kalendaru!     
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ - ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
SJEĆANJE NA TRAGEDIJU KOD TRSTENIKA


     


27.04. 2016.
Poslijepodne 27.04.1962. godine, na morskom putovanju od Lošinja prema Rabu u olujnom nevremenu živote je izgubilo petnaest mladih života, učenika Ekonomske i Pomorske škole u Lošinju,  koji su krenuli kući na Rab za prvomajske praznike. Spasilo se samo troje. Ostalih petnaestoro učenika, zajedno s vlasnikom barke, nestalo je  u olujnom moru. Bili su to: Josip Kuparić iz Kampora, Tomislav Karlić iz Kampora, Marija Mikelić iz Banjola, Ljubica Debelić iz Banjola, Mirjana Keko iz Barbata,  Ljubica Španjol iz Banjola, Tereza Kordić iz Barbata, Nikola Pereza iz Raba, Ivan Španjol iz Banjola, Franjo Blagdan iz Palita, Slavko Španjol iz Banjola, Ante Franelić iz Lopara, Smiljka Travaš iz Barbata, Marija Debelić iz Banjola i Ljubica Mikelić iz Banjola. Istog dana, sat vremena ranije, kod otočića Galuna ispred Stare Baške, u olujnom su nevremenu stradala četiri dječaka i jedan mladić s otoka Krka, čija se barka prevrnula i potopila u moru.
Dana 27.04.2016. godine, položili smo svijeće i održali molitvu kod križa u Boškopinima, a biti će služena i Sveta Misa. 

Pomolimo se:
Svemogući vječni Bože,
petnaestero naših milih 27.04.1962. godine orkansko je nevrijeme otrgnulo od ovoga svijeta.  Molimo te, blagoslovi ih svojom svetom prisutnošću u svojem Kraljevstvu, a nama daruj milost svoje utjehe. Amen.
IMENOVANI GENERALNI VIKARI

  
                                                                                       Arhimandrit Ilarion                 Prečasni Jozo Kljajić

13.4.2016.
U ponedjeljak 11. 4. biskup Leonardo imenovao je prečasnog Jozu Kljajića generalnim vikarom Starokatoličke crkve Bosne i Hercegovine te visokoprepodobnog arhimandrita Ilariona generalnim vikarom Pravoslavno-starokatoličkog generalnog vikarijata sv. metoda za Srbiju. Neka milosrdni Bog dade generalnim vikarima mudrosti i snage u rastu i razvoju Crkve Božje! 

O. ZDENKO KRIŽIĆ IMENOVAN NOVIM RIMSKOKATOLIČKIM GOSPIĆKO-SENJSKIM BISKUPOM

4.4.2016.
Papa Franjo imenovao je gospićko-senjskim biskupom karmelićanina o. Zdenka Križića. U duhu ekumenizma želimo novoimenovanom biskupu plodni rad na njivi Gospodnjoj.

USKRSNA ČESTITKA STAROKATOLIČKOG BISKUPA BEGA  

23.3.2016.
''Uskrsli je Prosvjetitelj i jedini Pastir naš''. 

Sretan Uskrs i svoj pravoslavnoj braći koji Uskrsnuće Kristovo slave po julijanskom kalendaru, koji se ove godine preklapa s gregorijanskim - 16.04.2017.
     
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ - ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!ZNANSTVENI ČASOPIS ''ZNAKOVI VREMENA'' OBJAVIO RAD MONSINJORA LEONARDA BEGA ''ŠTO JE TO CRKVENO (NE)DOMOLJUBLJE'' 15.3.2016.
Časopis za filozofiju, religiju, znanosti i društvenu praksu ''Znakovi vremena'' naučnoistraživačkog instituta ''IBN SINA'' iz Sarajeva, još 2015. u broju 67 objavio je zapažen rad monsinjora Leonarda Bega na temu ''Što je to crkveno (ne)domoljublje''. Rad na temelju dostupne literature i zapažanja obrađuje tematiku iz drugačijeg konteksta i teksta. Dostupno na http://ibn-sina.net/images/pdf/znakovi/67/111-132.pdfRAZGOVOR S POJEDINIM BIVŠIM SVEĆENSTVOM 

4.3.2016.
U petak, 4. 3. ponovno u Rabu, održano je druženje s pojedinim svećenicima koji su bili u službi rimskog katolicizma a zbog određenih razloga napustili su tu službu. Kroz razgovor dotaknute su razne teme i problematike koje su stvorile okvir zbog kojeg se oni sada nalaze u stanju u kojem jesu. Susret je završen u prijateljskom tonu s prigodnom večerom.ZAVRŠEN INFORMATIVNO-DUHOVNI SUSRET S NOVIM KANDIDATIMA ZA DUHOVNA ZVANJA S.G.V.S.M.

24.2.2016.
Od subote 20.2. do srijede 24.2. u Barbatu na Rabu održan je informativno-duhovni susret s novim kandidatima za duhovna zvanja (njih četvoricom). Otac biskup govorio im je o specifičnosti djelovanja Starokatoličkog generalnog vikarijata svetoga Metoda (S.G.V.S.M.) na ovim prostorima i o potrebi da se izgrađuje unutarnja čvrstina duha temeljena na Svetom pismu, kontemplaciji i svetoj Euharistiji. Ta tri temelja istaknuo je kao nezaobilazna u njihovim nastojanjima za koja će budućnost pokazati koliko su plodonosna za rast Crkve. Otvorenošću prema svima s pruženom bratskom rukom valja se kretati prema budućnosti, zagledani u Sina Božjega koji je dao svoj život za sve ljude.  Oni kandidati koji trebaju steći formalno teološko obrazovanje slobodni su ga steći na jednom od teoloških učilišta, pri čemu će naknadno polagati ispite vezane uz poznavanje starokatolicizma. 
VELIKI SUSRET PAPE FRANJE I RUSKOG PATRIJARHA KIRILA 
13.2.2016.
Papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril susreli su se na Kubi. Poglavari Istočne i Zapadne crkve zagrlili su se po prvi put nakon njihova raskola prije gotovo tisuću godina. Po završetku razgovora nabijenog emocijama, prvog takvog susreta nakon gotovo tisuću godina od crkvenog raskola, poglavari Katoličke crkve i vodeće Pravoslavne crkve izrazili su žaljenje "zbog rana nanijetih sukobima između kršćana u dalekoj ili bliskoj prošlosti". "Svjesni brojnih zapreka koje još treba prevladati, nadamo se da će naš susret pridonijeti obnovi tog jedinstva po volji Božjoj", naglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj po završetku dvosatnog razgovora u salonu zračne luke u Havani. "Jedinstvo je na dobrom putu. Razmijenili smo mišljenja jasno i bez tabua", komentirao je Jorge Bergoglio novinarima razgovor s Kirilom. "Dvije Crkve mogu surađivati kako bi zaštitile kršćane u cijelom svijetu", rekao je novinarima Kiril. Kako se i očekivalo, dvojica poglavara pozvala su međunarodnu zajednicu da "hitnim akcijama" pomogne kršćanima na Bliskom istoku. "Pozivamo međunarodnu zajednicu na hitne akcije kako bi se spriječilo da kršćani budu protjerani s Bliskog istoka (...) U Siriji i Iraku, nasilje je već odnijelo tisuće života, ostavljajući milijune ljudi bez krova i bez sredstava", stoji u tekstu. "Humanitarna pomoć velikih razmjera neophodna je za narode koji pate i za brojne izbjeglice u susjednim zemljama," kazali su. Kršćani su protjerani zbog rata u Siriji i širenja osvajačke džihadističke skupine Islamske države u regiji. Povijesni susret dvojice poglavara počeo je zagrljajem nakon čega su se više puta poljubili u obraz i kratko razgovarali u salonu u zračnoj luci Jose Marti. "Napokon smo se susreli, mi smo braća", izrazio je zadovoljstvo papa Franjo, dodavši: "Očito je ovo Božja volja". "Sada su stvari jasnije", rekao je pak ruski patrijarh. Nakon trosatnog zaustavljanja na Kubi, 79-godišnji papa Franjo poletio je za Meksiko gdje počinje petodnevni posjet. "To je putovanje puno obećanja koje smo toliko željeli moj brat Kiril, ja sam i Meksikanci", izjavio je papa novinarima u zrakoplovu kojim je putovao do Havane. Riječ je o razgovoru koji je Vatikan pokušavao uzalud organizirati desetljećima, a konačno je pripremljen u najvećoj tajnosti sve do zadnjeg trenutka jer su otpori iz patrijaršije bili veliki. Razlozi su bili nepovjerenje prema Katoličkoj Crkvi, doživljavanoj kao prozelitističkoj te ukrajinska kriza u kojoj su grkokatolici stali uz vladu u Kijevu protiv proruskih separatista, iako je Sveta Stolica izbjegavala otvoreno osuditi politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. Razgovor su pripremali metropolit Hilarion, ravnatelj za vanjske odnose u Moskovskoj patrijaršiji i švicarski kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Razgovor u četiri oka s Kirilom, bio je prvi susret nekog poglavara Katoličke crkve i patrijarha najmnogoljudnije pravoslavne zemlje među Pravoslavnim crkvama (više od 165 milijuna od 250 milijuna pravoslavnih vjernika) nakon raskola između Rima i Carigrada 1054. godine. Taj raskol između katolika i pravoslavaca bio je skopčan s teološkim, ali i povijesnim razlozima: karolinški Zapad htio je imati utjecaj na čitav kršćanski svijet, a Istok je htio zadržati svoju autonomiju. Nakon presudnog susreta Pavla VI. i Atenagore 1964. u Jeruzalemu, bilo je brojnih susreta i zajedničkih izjava papa i carigradskih patrijarha, koji su teoretski duhovni poglavari pravoslavnog svijeta, ali su izravno nadležni samo za 3,5 milijuna vjernika. Izvor: http//dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/papa-franjo-i-ruski-patrijarh-kiril-sastaju-se-na-kupi---426266.htmlVELIKE RIJEČI VELIKOGA PAPE FRANJE 6.2.2016.
Prenosimo link velikih riječi velikoga Pape Franje iz 2015. godine. Put koji je ovdje izražen ispravan je put: https://www.youtube.com/watch?v=PCTKZkOgzHgPOZIV NA POSVETU ANGLIKANSKE CRKVE U FRANCUSKOJ 

29.1.2016.
Dana 13.8.2016. godine biti će posveta anglikanske crkve sv. Martina u Francuskoj, na koju je pozvan i biskup Starokatoličkog generalnog vikarijaga sv. Metoda za Hrvatsku i regiju. Consecration of St. Martin's Anglican Church, Moussac-sur-Gartempe, near Montmorillon, Saturday, 13th August 2016. Poziv je izraz ekumenskih nastojanja Anglikanske crkve na putu prema jedinstvu kršćanskog svijeta.  BORIS BIBULOVIĆ OBRANIO DOKTORSKU DISERTACIJU
27.1.2016.
Pastor David Bibulović obranio je dana 25.1.2016. godine, na Protestantskom teološkom učilištu ''Mihael Starin'', doktorsku disertaciju. Prvi je ovo obranjeni doktorski rad u programu doktorata praktičnog bogoslovlja (Doctor of Ministry, D.Min) na PTUMS. Rad pod nazivom  Pastoralno dušebrižništvo i savjetovanje – pastor i laik u ulozi dušebrižnika i savjetnika, pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Zdravka Šorđana, obranjen je pred tročlanim Povjerenstvom: doc. dr. sc. Jasmin Milić, predsjednik povjerenstva, prof. dr. sc. Zdravko Šorđan, mentor i član povjerenstva i doc. dr. sc. Leonardo Beg, član povjerenstva. najvišom ocjenom, odličan (5).
SRETAN BOŽIĆ SVIMA KOJI GA SLAVE PO JULIJANSKOM KALENDARU
 Mir Božji! Hristos se rodi! Мир Божји, Христос се роди! 

5.1.2016.
Sretan Božić svima koji ga slave po julijanskom kalendaru, 7. siječnja. Mir Božji! Hristos se rodi! Мир Божји, Христос се роди! O PRIMLJENIM PRIJEDLOZIMA ZA CRKVENOM SURADNJOM 

4.1.2016. 
Kroz protekle godine, primili smo nekoliko prijedloga za crkvenom suradnjom sa raznih adresa u svijetu. U vezi s time, potrebno je reći da možemo ulaziti u suradnju samo s onim crkvenim organizacijama koje djeluju unutar urednih crkvenih struktura. Svi prijedlozi upućeni od strane tzv. ''episcopi vagantes'', nipošto se neće uzimati u obzir, obzirom da iza njih ne stoji uredna crkvena organizacija, odnosno hijerarhija i struktura.  Uredne crkvene organizacije su one organizacije koje djeluju po ustaljenim crkvenim pravilima u određenoj tradiciji, te koje svoj kler zakonito izabiru bilo imenovanjem (bula) bilo izabranjem (odluka Svetog Sinoda), ovisno o običaju. Uzevši u obzir prethodno, biskupi koji su posvetili druge biskupe (bez bule ili bez odluke Sinoda), kao i tako posvećeni biskupi, nezakonito su zaređeni te su prema tome iregularni.  Isto tako, oni koji su od takvih nezakonito zaređeni, ne priznajemo im, niti ćemo ubuduće priznati njihovo ređenje (neovisno o eventualnoj valjanosti ili nevaljanosti tih ređenja) te ih s obzirom na učinke smatramo onim što su bili prije. Podrazumijeva se također, da se neće ulaziti u suradnju s onim organizacijama koje su uvele prakse suprotne sv. Pismu i crkvenoj tradiciji.